BIO

Ugyan Anita

 

A legsikeresebb magyar, expedíciós hegymászónő.

Az egyetlen magyar, aki kétszer állt Földünk legmagasabb pontján.
5x mászott a kritikus 8000 méter fölé, 4 különböző csúcson és közelítette meg azt számos más Himalája-expedíción.

A Magyar Köztársasági Érdemred tisztikeresztjének büszke tulajdonosa.
Női hegymászó. Inspirációs előadó. Felkészítő edző.
Űttörő, Példakép és Édesanya.

Anita életét 6 éves kora óta kíséri a sport, kezdetben a versenyszintű atlétika.
A hegymászás varázslatos világával 19 évesen ismerkedett meg, sziklamászáson keresztül. Az egyre mélyülő szerelemmel párhuzamban tanári diplomát szerzett a Testnevelési Egyetemen. Évtizedekig dolgozott fitneszedzőként és klubvezetőként egy svéd fitneszhálózat hazai és külföldi egységeiben.

Munkája mellett a különböző outdoor sportok rendszeres és kompetitív élvezetére is maradt idő. A terep- és ultramaratoni futások és természetesen a hegymászás különböző ágai – alpesi-, szikla- és jégmászás – remek alapoknak bizonyultak a későbbi, magashegyi mászásokhoz.

 

Mérföldkövek

 

1991-ben vett részt első, magashegyi mászásán, ahol sikerrel vette Európa legmagasabb hegycsúcsát, az 5600 méteres Elbrusz-t a Kaukázusban. Innentől nem volt visszaút.
2000-ben tátrai és alpesi mászások között tagja volt az Explrorers Broad Peak expedíciónak, ahol végül a szélsőgés időjárás 7400 méter magasan állta útját.
Európa után Dél-Amerika legmasabb pontja is megadta magát (Aconcagua – 6962 m).
2001: Milleniumi Mount Everest expedíció – 7800 méter.
2003-ban egyike az első magyar nőknek, akik 8035 méteres Gasherbrum II. Csúcsán állnak.
2006-ban a nepáli Dhaulagiri (8617 m) hegység 7500 m körüli pontjáig jut.
A 2007-es Hidden Peak és Broad Peak expedíció sikeres csúcsmászója.
2009 az esztendő, amikor ismét visszatér a Mount Everest emelkedőire. Május 21-én, reggel 6 órakor, első magyar nőként meghódítja annak legmagasabb csúcsát.
2010: az ismétlés éve! A nemzetközi expedíció keretein belül, tervei ellenére egészségügyi okok miatt 7950 métertől a csúcsig oxigént kellett használnia.

Összességében a magyar női hegymászás legsikeresebb alakja, Ő vett részt a legtöbb himalájai, magashegyi expedíción és egyedülállóként, 4 különböző, 8000 méter feletti csúcson is ott állhatott.

Jelenleg boldog édesanya, aki a gyermeknevelés miatt szünetelteti a magashegyi mászást, ám aktív sportéletet él, inspirációs előadásokat tart és edzőként segíti a vállalkozókat tapasztalataival.

 

Céges, kulturális, iskolai és egyéb rendezvények.
Élménybeszámolókkal, motivációs elôadásokkal és felkészítéssel kapcsolatban keressen bátran!