Hegymászás

Magashegyi expedíció

 

Akár -35 fok, a tengerszinti oxigén szint kb. harmada, 14-15 órás monoton küzdelem. Egy leegyszerűsödött világ, ami mégis embertelen kitartást és harcot kíván, ahol csak a következő lépés számít. Ezek a 8000 méteres hegyeken expedíciózók alapélményei. Legyen szó az Everest csúcsáról vagy csak egy rövid sziklaútról, a hegymászásnak köszönhetően 100%-ban lehetünk a pillanat jelenében. Ezen tény egyszerű összetettsége adja önmaga szépségét.

Ugyan Anita életében a rengeteg teljesített expedíció ellenére sem ült babérjaira: a sport és az utazás ma is intenzíven van jelen életében. A mászás minden területét szereti, de komplexitása miatt a magashegyi mászás áll hozzá a legközelebb. Ahogy ő fogalmaz: “Itt folyamatosan jelen van a határok feszegetése, a küzdelem, a kihívás… párosulva a szépséggel, magasztos érzésekkel, egy monumentális, ugyanakkor lenyűgöző világban, amely megközelítése már önmagában is egy kaland.”

Oly sok sportágat űzve és ismerve, számára mégis a hegymászás az, ami kellő mértékben párosul mindazon értékekkel, melyek fontosak az életében: a gyönyörű természeti környezet, a világ más kultúráinak, embereinek megismerése, és önmagunk belső erőinek felfedezése.

 

A nő és a hegy

 

Anita, mint női hegymászó, különösen fontosnak tartja a női mászások értékelését.
Ha százalékosan hasonlítjuk össze az arányokat nemek között, akkor látjuk, hogymindössze 10- 20% között mozog a nők aránya, köszönhetően a kiemelt fizikai igénybevételnek, elsődlegesen a magashegyi hegymászást illetően. A statisztikákkal ellentétben, a hegy nem tesz különbséget nemek között. Hogyan lehet az erőkülönbséget mégis kompenzálni egy nő számára? Ehhez látnunk kell, hogy az erő összetett fogalom és a fizikai vonulat mellett a mentális erő legalább, olyan fontos a csúcs eléréséhez. Amire a test pusztán önmagától nem lenne képes, azt a mentális felkészültség gond nélkül kihozhatja belőle, így biztosítva lehetőséget az egyensúly elérésére.

 

A kulcs

 

A hegymászás mindig egyedi élmény, nincs két egyforma expedíció,mert akár csak a hegyi körülmények, mi is folyton változunk. Sikeres mászásaink számának növeléséhez minden élettani tényezőt figyelembe kell vennünk. Ugyan Anita sikereit a hegymászás alapismereteinek átható tanulmányozásának, az átgondolt és alapos felkészülésnek, önmaga és képességei őszinte ismeretének tulajdonítja. Az adott expedíció végső sikere, évek munkája múlhat egy-egy apró tényezőn, mulasztáson. A fizikai és elméleti készülés, a tudatos táplálkozás, a felszerelések pontos ismerete, mind-mind külön tudomány.
Ezek jelentőségeiről is hallhatunk Anita lehengerlő előadásain.

 

Teljesítmények

Anita sikeres története számokban

📍 Elbrusz – Kaukázus

📅 1991

📍 BroadPeak

📅 2000

📍 Aconcagua – Dél-Amerika legmagasabb hegycsúcsa

📅 2000

📍 Mount Everest – Millenniumi Mount Everest Expedíció

📅 2001

📍 Gasherbrum II. – Himalája-Karakorum

📅 2003

📍 Dhaulagiri – Himalája

📅 2006

📍 Gasherbrum I. – Himalája-Karakorum

📅 2007

📍 BroadPeak – Himalája-Karakorum

📅 2007

📍 Mount Everest – Himalája

📅 2009

📍 Mount Everest – Himalája

📅 2010

Céges, kulturális, iskolai és egyéb rendezvények.
Élménybeszámolókkal, motivációs elôadásokkal és felkészítéssel kapcsolatban keressen bátran!